Ouderenzorg: het verhaal van Cindy

Op woensdagmiddag, als vrijwilliger, samen met je moeder naar een psychiatrische afdeling om mensen gezelschap te houden. Maatschappelijke betrokkenheid is Cindy Claessen met de paplepel ingegoten. Het is dan ook niet zo gek dat ze al vele jaren in de zorgsector werkt. Ook in haar huidige functie van Coördinerend begeleider Ouderenzorg, voelt ze zich als een vis in het water!

"Ik ga elke dag met veel plezier naar mijn werk en het mooie is… het voelt niet eens als werken!"

"Ik ga elke dag met veel plezier naar mijn werk en het mooie is… het voelt niet eens als werken!"

Een dynamisch speelveld

‘Heel afwisselend en dynamisch’, zo beschrijft Cindy het werken met de doelgroep Ouderen. Best verrassend, want dat is niet meteen het eerste wat in je opkomt als je aan deze doelgroep denkt. ‘Toch is het zo’, vertelt de ervaren Cindy enthousiast. ‘De groep is namelijk heel divers én er spelen veel verschillende zorgvragen tegelijk. Denk aan gedrags- en psychiatrische problematiek, toenemende verpleegbehoefte en het steeds ouder worden met ook weer specifieke zorgtaken. En dan is er natuurlijk die laatste levensfase met alle nodige zorg en begeleiding. Die kant van het werk vind ik persoonlijk heel bijzonder. Je hebt lang voor iemand gezorgd, samen veel meegemaakt en een hechte band opgebouwd. Dan wil je ook in die fase alles zo mooi en comfortabel mogelijk laten verlopen.’

Deze dynamiek betekent ook veel ‘schakelen’ voor Cindy en haar team. Wat gaan we doen, welke kant gaan we op en hoe kunnen we specifieke zorgvragen beantwoorden? ‘Ik noem het creatief puzzelen’, zegt Cindy met een glimlach. ‘Op die manier bieden we respectvolle en passende zorg aan ‘onze’ ouderen.’

Frisse blik

Cindy kijkt elke dag opnieuw hoe ze samen met het team de hulpvragen kan beantwoorden. Ongeacht wat er in het verleden al gedaan of geprobeerd is. Cindy is hierin heel stellig en overtuigend. ‘Echt, de werkwijze van gisteren hoeft niet die van vandaag of morgen te zijn. Sterker nog; hulpvragen veranderen en de aanpak die in het verleden niet lukte, kan juist in deze levensfase wel werken. Ik vind het mooi om met een frisse blik naar de persoon en zijn behoeften te kijken’.

En natuurlijk gaat het ook bij Cindy niet altijd zoals ze wil. ’Er wordt ook op mijn gevoelige ‘knoppen’ gedrukt. Dan stap ik even uit de situatie om te kijken wat er met me gebeurt en wat ik misschien anders had kunnen doen. De bewoners zijn in dat opzicht onze spiegels en daar groeien wij weer van’.

Denken in mogelijkheden

Schakelen, vooruitdenken en verbinden; dat zijn haar drijfveren. Cindy vraagt haar omgeving het hemd van het lijf. ‘Ja, zo ontdek ik ieders beweegredenen. Waarom doen we wat we doen? Moet het niet anders? Kan het niet anders?’ Een mooi voorbeeld is de Wet zorg en Dwang, licht Cindy toe. ‘Wij kijken heel kritisch naar vrijheidsbeperkende maatregelen. De voordeur op slot gooien wanneer iemand regelmatig wil weglopen, is eenvoudig. Maar door dwaaldetectie, bijvoorbeeld via een zender met GPS, houden mensen bewegingsvrijheid. En dat is essentieel voor hun kwaliteit van leven. Ik vind het belangrijk dat we elkaar op die manier positief uitdagen en in alternatieven blijven denken.’

Een warm bad

Werken met de doelgroep ouderen kan op meerdere locaties. Volgens Cindy kom je sowieso overal in een warm bad terecht. ‘Iedereen is heel blij dat je er bent. De eerste weken zullen best pittig zijn. Je moet jezelf vooral de tijd gunnen. En ik weet het zeker; wanneer je door die fase heen bent, dan wil je niets anders meer. Dan ben je dankbaar dat je elke dag hun huis binnen mag gaan en deel kan uitmaken van het leven van deze ouderen’.

Nieuwsgierig geworden of behoefte aan meer informatie? Kom dan gewoon eens een kijkje nemen bij Cindy en haar team. Ervaar het zelf, want dat zegt meer dan duizend woorden.

En… je bent nooit te oud om te leren!

Heb je vragen?

Neem gerust contact met ons op!

Solliciteren?

Meteen solliciteren kan ook.