Moeilijk verstaanbaar gedrag: het verhaal van Thijs

Thijs is sinds 2008 werkzaam bij Daelzicht. Zijn interesse in gedragsproblematieken groeide toen hij een schoonbroertje kreeg met autisme. Vandaag de dag werkt Thijs als Coördinerend Begeleider van gedragscomplexe groepen. Een functie waarbij hij zich zeer bewust is van zijn rol en zijn houding. Volgens hem een cruciaal gegeven om iedere werkdag tot een goed einde te brengen.

"Je moet een balans zien te vinden tussen je rol als begeleider en je rol als vertrouwenspersoon"

Daelzicht Thijs

"Je moet een balans zien te vinden tussen je rol als begeleider en je rol als vertrouwenspersoon"

Wanneer Thijs zichzelf zou moeten beschrijven, zou hij zeggen dat hij een zelfverzekerd persoon is die stevig in zijn schoenen staat. Iets wat uitermate belangrijk is bij een functie als die van hem. “Als je werkt met gedragscomplexe groepen moet je stevig in je schoenen staan. Het kan voorkomen dat je in een situatie terechtkomt waarbij je snel moeten kunnen schakelen.” Flexibiliteit is dus een vereiste. “Ik zie het altijd zo dat je moet beschikken over een veelzijdig gereedschapskistje. Hier kun je in elke situatie iets uitpakken wat je op dat moment nodig hebt. De ene keer ben je heel strikt in je begeleiding en de andere keer juist iets minder.”

Dit laatste, deze balans, is volgens Thijs heel belangrijk. “Ten eerste moet je een balans zien te vinden tussen je rol als begeleider en je rol als vertrouwenspersoon. Uiteindelijk wil je toch een hechte band met de cliënt opbouwen. Dat kan niet als je continu heel streng bent.” Daarnaast is het cruciaal dat je een bepaalde balans creëert voor de cliënten. Die zit hem vooral in een stukje planning. “Wij werken op basis van een programma. Een programma biedt rust. Zodra je afwijkt van dit programma, ontstaat er onrust. Daarom denken wij altijd twee stappen vooruit. Willen wij op zondag met een groep eropuit? Dan weten wij precies welke personen wel samen op pad kunnen en welke niet. We doen alles met voorbedachte rade.”

Volgens Thijs is dit inzicht een vereiste wanneer mensen solliciteren bij Daelzicht. “Je moet verbanden kunnen zien. Eerst nadenken en dan pas doen.” Of je nou hbo of universitair bent opgeleid, het gaat om je karakter. “Er hebben hier weleens mensen meegelopen die niet hoog waren opgeleid, maar wel het inzicht in de vingers hadden. Deze mensen kunnen soms betere begeleiders zijn.” Een ander belangrijk vereiste is dat je een teamplayer bent. “De afdelingen bij Daelzicht zijn meestal ruimer bezet dan afdelingen in de reguliere zorg. Wij proberen continu de zelfstandigheid van de cliënt te bevorderen omdat dit goed is voor het gevoel van eigenwaarde. Uiteraard is er wel altijd een begeleider in de buurt om op terug te vallen. Voldoende bezetting is dan zeker een must.” Niet alleen bij de reguliere zorg maar vooral wanneer er zich calamiteiten voordoen, moet het team op elkaar kunnen terugvallen. “De onderlinge samenwerking is cruciaal. Wanneer iemand blokkeert, heb je een probleem. Dan voel je je niet gesteund. We moeten elkaar 100% vertrouwen. Alles wat we doen binnen Daelzicht, doen we namelijk samen.”

Heb je vragen?

Neem gerust contact met ons op!

Solliciteren?

Meteen solliciteren kan ook.