Salina: “In 2017 ben ik als vakantiekracht begonnen binnen Daelzicht. Ik mocht gaan werken op een woongroep van mensen met een EVB+ Uit eerdere stage-ervaringen in de gehandicaptenzorg had ik geconcludeerd dat het leuk was voor nu, maar niet voor de langere termijn. Jeugdzorg of de geestelijke gezondheidszorg vond ik meer bij mij passen. Heel eerlijk gezegd vond ik mijn nieuwe werk bij Daelzicht de eerste weken helemaal niet leuk. Verzorging was niet echt mijn ding en ik vond ik het lastig dat ik niet gewoon een gesprek kon voeren of een spelletje kon spelen met een bewoner. Tot mijn verbazing veranderde dit toen ik de bewoners beter leerde kennen. Je krijgt een speciale band met hen. Je leert hoeveel humor en enthousiasme zij kunnen hebben. Ik vind het bijzonder om te zien hoe intens gelukkig iemand kan worden van iets relatiefs kleins. Zo gaaf!
Eigenlijk is de verzorging maar een bijzaak; het gaat om zoveel meer dan iemand ondersteunen in zijn of haar algemene dagelijkse activiteiten. Je kunt wel degelijk met iemand communiceren, alleen leer je dat op een andere manier te doen. Ook kun je best samen spelletjes spelen en uitjes maken. Dat laat je dan aansluiten bij het ontwikkelingsniveau van de bewoner.”
Salina vervolgt: “Inmiddels heb ik kennis mogen maken met verschillende mensen binnen verschillende woon- en dagbestedingslocaties en doelgroepen. Ik kwam erachter dat alles wat ik leuk vond aan Jeugdzorg en Ggz ook binnen de gehandicaptenzorg naar voren komt. Alles en iedereen heeft zijn charme maar in 2021 heb ik de keuze gemaakt terug te gaan naar de groep waar ik in 2017 begonnen ben. Deze bewoners zitten nu eenmaal in mijn hart. Daarnaast heb ik de kans gekregen om mij van vakantiekracht op te werken tot coördinerend begeleider. In deze functie draag ik op een andere manier aan de kwaliteit van zorg voor de bewoners.”
Dit werk is niet altijd gemakkelijk, vertelt Salina eerlijk: “Begrijp me niet verkeerd, het is soms pittig. De ‘plus’ achter EVB staat voor moeilijk verstaanbaar gedrag. We noemen dit ook wel een gedragscomplexe doelgroep. Doordat deze bewoners niet communiceren via taal, is het soms heel lastig te ontdekken wat iemand bedoelt. Soms kan dit bij de bewoner leiden tot grensoverschrijdend of zelfs agressief gedrag. Het is belangrijk dat je weet dat dit niet persoonlijk is. De bewoner voelt zich gewoon onbegrepen. Stel je eens voor hoe eng het is als je de wereld om je heen niet begrijpt en de wereld begrijpt jou niet! Als begeleider ben je er om de bewoner hierbij te ondersteunen. Jij bent de ‘belangrijke ander’. Wanneer het dan lukt om iemand toch verder te helpen of de-escalerend te werken, dan voelt dat echt fantastisch!”
“Zonder zoetsappig te willen klinken: het voelt écht als een geluk dat ik deze mensen heb mogen leren kennen. Ik gun het iedereen om te ontdekken hoe ontzettend leuk en leerzaam het is om met deze mensen te werken!”
Heeft Salina jou aangestoken met haar enthousiasme en wil jij eens kennismaken met deze geweldige doelgroep? Bel, app of mail onze recruiters dan snel voor een afspraak.