Interview met BBL'er Tom

Algemeen – 4 april 2019 door Sven Dekkers - Recruitment

Tom is vorig jaar bij Daelzicht gestart als BBL-Leerling. Tom neemt ons in dit interview mee in zijn eerste ervaringen met de gehandicaptenzorg.

Tom BBL

Hoe ben je op het idee gekomen om in de gehandicaptenzorg te gaan werken?

Ik heb tot mijn 29e in de detailhandel gewerkt en ik merkte steeds meer dat ik iets anders wilde. Mijn moeder en broertje werken in de gehandicaptenzorg en ik werd daar toch wel erg benieuwd naar en heb na een aantal gesprekken besloten om mijn zinnen te zetten op een opleiding voor de gehandicaptenzorg. Ik ben erg goed met mensen en ik heb het altijd al leuk gevonden om met deze doelgroep, mensen met een beperking, in aanraking te komen.

Wat was vooraf jouw beeld van de gehandicaptenzorg en hoe is dit tijdens de eerste maanden van jouw BBL-traject veranderd?

Vooraf had ik het beeld dat mensen met een beperking vooral veel hulp bij alles nodig hebben en dat voornamelijk vanzelfsprekende zaken in het dagelijks leven voor deze mensen onmogelijk zijn. Het werd mij al vrij snel duidelijk dat je met onze doelgroep moet denken in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. Het is ontzettend leuk om te zien en te ervaren dat ik met mijn collega’s vooral werk vanuit wat de cliënt wel kan en daarin zoveel mogelijk faciliteer. Wij noemen dit werken vanuit de eigen regie van de cliënt. Een mooi voorbeeld is het aankleden. Het is voor mijn cliënten onmogelijk om zelf kleren uit een kast te halen en deze aan te trekken, maar ze hebben wel hun eigen smaak. Ik haal dus samen met de cliënt de kleding uit de kast en laat daarbij de cliënt aangeven wat hij/zij wil aantrekken. Zo heeft de cliënt ondanks zijn beperking zelf de regie over welke kleding hij/zij aan heeft. En zo zijn er nog vele andere voorbeelden over situaties waarin mensen met een beperking, met een beetje hulp, het dagelijks leven kunnen beïnvloeden zoals ze zelf willen.

Hoe ziet jouw werkdag als BBL’er eruit?

Het leuke aan een BBL-traject is dat je de hele week kan toepassen wat je op school hebt geleerd. Je bent namelijk 4 dagen aan het werk en je gaat 1 dag in de week naar school. Dit vraagt dan ook wel wat van je planningsvaardigheden om goed de balans tussen werk, school en je vrije tijd te managen.

Als BBL’er draai je gewoon mee in de dagelijkse werkzaamheden. Je start dan in de ochtend met het wakker maken van de cliënten om ze vervolgens klaar te maken voor de dag. Je helpt of ondersteunt de cliënten met aankleden en maakt samen met de cliënten ontbijt. Vervolgens begint de dag en gaan sommige cliënten naar de dagbesteding en andere cliënten hebben bijvoorbeeld afspraken met behandelaars of vrijwilligers gepland staan. Zo ga ik soms met een cliënt naar de huisarts of ga ik samen met een cliënt boodschappen doen. Geen dag is op deze manier hetzelfde!

Waarom zou je andere mensen adviseren om als BBL’er aan de slag te gaan in de gehandicaptenzorg?

Allereerst is het heel dankbaar werk. Je kunt echt iets voor iemand betekenen. Doordat je de ruimte hebt om in mogelijkheden te denken, kun je wat extra’s toevoegen aan het dagelijks leven van de cliënt, of het nou een extra stukje eigen regie is, of gewoon een leuke dag. Daarnaast kun je als BBL’er gelijk aan de slag naast je opleiding, wat maakt dat je salaris krijgt en echt niet de hele week met je neus in de boeken zit. Ik kan het iedereen aanraden! 

Ook aan de slag als BBL'er? Kijk dan op onze BBL pagina

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons privacy statement en cookieverklaring.